torsdag 14 juli 2016

Racerapport Ironman 70.3 Jönköping

Hej!

Det var väldigt länge sedan vi skrev något här i bloggen men nu är det dags för ett inlägg efter helgens tävling. Det finns massor att skriva om sedan senaste inlägget men det får bli ett svart hål här på bloggen.

Ett av årets stora mål var Ironman 70.3 Jönköping och att komma i mål under 4:30. Redan efter Kalmar Ironman 2013 var planen att köra lite mer medeldistans och jobba med att få upp farten. Men både 2014 och 2015 blev det istället långdistans (SM 2014 och VM 2015) så först i år blir det lite kortare och snabbare tävlingar.

Jag åkte ned till Jönköping tillsammans med Johan L, klubbkamrat som också skulle köra, hans sambo Anna och hunden Diesel. Då vi båda jobbade så lämnade vi Uppsala först på eftermiddagen så vi missade pre-racemötet. Resan ned tog lite längre än planerat då vi fick köra lite omväg pga Södertäljebron. Väl framme checkade vi in på Hotell Ericsson i centrala Jönköping.
Lördagens inleddes med frukost i lugn och ro innan vi begav oss till simstarten för att testa simbanan. Vi valde att simma hela varvet för att få full koll på hur banan såg ut och hitta bra navigeringspunkter. La in en liten tempoökning sista 500 för att känna på farten. Resten av lördagen blev förberedelser för tävlingen, incheckning av cyklar/växlingspåsar och vila.

Då starten var först kl 09 så blev det inte en så tidig morgon. Vi käkade frukost, eller snarare försökte käka frukost, vid 06:30 men nervositeten och tävlingsnerverna var påtagliga så vi fick inte i oss så mycket. Efter lite vila på rummet begav vi oss till växlingsområdet för sista fix med cyklarna innan det var dags att ta på våtdräkten, simma kort insim i kanalen och sen ställa sig i startfållan.

Det var rullande start med självseedning och jag valde att ställa mig i 28min gruppen. Fick även med mig Marie, som är en bra simmare i startgruppen. Skönt med lite sällskap i väntan på starten. Speakern försökte peppa på men de flesta i fållan var fokuserade och ville inte hoppa och dansa. Det fylldes på ordentligt med folk längs kajen och utmed sidan av simbanan - riktigt roligt och taggande.

Vips så gick starten och de släppte iväg 4 st var femte sekund. Jag kom iväg ganska omgående och hittade direkt ett bra flow i det fria vattnet. Allt flöt på bra bort till vändningen och jag försökte öka tempot på vägen tillbaka. Dock fastnade jag bakom en "plog" av människor halvvägs tillbaka så jag fick sakta ned och simma runt - ville inte köra på över dem.


Väl uppe ur vattnet stannande klockan på 29:30 - skönt. Målet var under 30 så nu var ett av delmålen klar. Efter drygt 700 m löpning till växlingsområdet hittade jag snabbt min påse, byte om och stack iväg på cykeln.Benen kändes superpigga och jag körde på i full fart ut ur Jönköping och mot de första backarna. De var glest på banan men plockade några placeringar direkt och sen tog jag en hel del i backen som jag körde ganska hårt uppför. Här kändes det som att alla pass på Playitas kom till nytta.

Väl uppe lugnade jag mig lite och hittade en bra rytm och försökte cykla på en jämn hög fart. Ungefär halvvägs kom Johan, som är en oerhört stark cyklist, förbi mig. Jag försökte hänga på en stund, med 12 m lucka, men det gick lite för fort så jag valde att släppa.  Fick en lite dipp där det kändes lite tyngre mellan 45-60 km men fortsatte att jobba på och sista 3 milen kändes bättre. Hittade en bra rygg sista biten som jag kunde fokusera på för att hålla farten sista biten. Käkade och drack kontinuerligt enligt plan under hela cykeln, 1/3 Energibar var 20:e minut samt en flaska sportdryck mellan varje vätskestation och energinivån kändes bra inför löpningen. Efter 2:26 var jag tillbaka för växling och kunde pricka av ännu ett delmål, sub 2:30 cykling. Plockade 4 placeringar in min klass på cyklingen vilket jag är riktigt nöjd med. Cyklingen har helt klart blivit bättre. På VM 2015 tappade jag 18 placeringar under cyklingen men nu var det en mycket bättre känsla och fart.

Växlingen gick bra och jag kom snabbt ut på löpningen. Anna och hennes syster stod och ropade i början på banan att jag var 3 min efter Johan som kört riktigt bra på cykeln. Johan är även en stark löpare så det var ingen mening att försöka rusa ikapp utan bara hitta en bra och jämn fart. Jag försökte hålla 4:05/4:10 under första varvet och det kändes kanon! Massor med glada hejarop utmed banan från vänner i publiken och medtävlande gjorde att det var lätt att hålla uppe energin.
Andra varvet gick som vanligt lite långsammare och det var framförallt tungt längs järnvägen där man sprang fram och tillbaka i 4 km. När jag gick ut på sista varvet såg jag Johans keps på avstånd och nu försökte jag öka för att komma ikapp samt komma in under mitt mål, 4:30. Efter ytterligare en sväng längs järnvägen var det bara att öka tempot genom centrum och svänga höger in på den röda mattan och under målportalen.
Klockan stannade på 4:28:16 och det var en riktigt bra känsla som bubblade upp när funktionärerna hängde medaljen kring halsen. Tiden räckte till en 7:e plats i klassen och 50:e herre totalt, inklusive proffs.

SWIM DETAILS | Division Rank: 12
Split NameDistanceSplit TimeRace TimePaceDivision RankGender RankOverall Rank
Total1.9 km00:29:3000:29:3001:31/100m126977
BIKE DETAILS | Division Rank: 8
Split NameDistanceSplit TimeRace TimePaceDivision RankGender RankOverall Rank
Total90.1 km02:26:0002:59:2737.04 kph84851
RUN DETAILS | Division Rank: 7
Split NameDistanceSplit TimeRace TimePaceDivision RankGender RankOverall Rank
Total21.1 km01:27:1104:28:1604:08/km75054
Transition Details
T1: Swim-to-bike00:03:57
T2: Bike-to-run00:01:38
Originally from: http://eu.ironman.com/triathlon/events/emea/ironman-70.3/jonkoping/results.aspx#ixzz4ENI0qI5E

Är riktigt nöjd med loppet och allt gick enligt plan. Energiintag fungerade kanon och atmosfären utmed banan hjälpte till att hålla uppe energin.

Efter loppet så begav vi oss till hotellet, som ordnat så vi tävlande fick använda relaxen trots att vi checkat ut - guldstjärna! Det fanns bara 4 duschar på tävlingsområdet så det var skönt att slippa trängas.

Efter loppet har det blivit vila och kvalitetstid med familjen. Kommande veckor väntar semester med bland annat fjällvandring och 2 veckor på Playitas. Det är även en del tävlingar på schemat för oss framöver

16/7 - Säter Triathlon (Linda olympisk, Oscar stafett)
17/7 - Gävle Triathlon (Oscar Sprint)
29/7 - Amfibiemannen, Swimrun (Järnekarna)
20/8 - Sala Silverman (Linda HIM)
27/8 - Käringsund Triathlon (Oscar HIM)
3/9 - Tre Berg, cykel (Linda)
10/9 - Hells hop, Swimrun (Oscar och Christopher)

2 kommentarer: