söndag 29 juni 2014

Racerapport Vättern Triathlon

Så var ett av årets stora mål avklarat och jag lyckades med målsättningen att knipa en av de 18 platser som skulle delas ut i min åldersklass inför nästa års VM.

Under hela veckan har jag studerat väderprognosen och jag förstod att det skulle bli en ritkigt blöt och kall dag. Så när vi lämnade Uppsala i fredags hade jag packat massor med extra kläder för att ha mycket att välja på, framförallt under cyklingen. Vi var fyra stycket från IK Fyris Triathlon som bodde tillsammans på Varamons Vandrarhem och större delen av kvällen gick åt till att diskutera klädval. Under kvällen pre-race möte så var prognosen en nedkortad simning på grund av det dåliga vädret, något som jag inte hade något mot.

Vi var på plats i god tid vid växlingsområdet och jag packade snabbt upp mina planerade kläder i min låda (Vi i seniorklass hade platslådor, alla andra hade påsar). Under tiden fram till start så gick jag fram och tillbaka i området, pratade men några andra som skulle köra och kikade lite i "elitens" lådor. Där låg bara cykelskor, löparskor, en keps och kanske armvärmare. Min låda var propfull men underställ, mössa, vantar m.m. De flesta jag pratade med skulle köra med armvärmare och kanske väst. Min plan var underställ och cykeljacka - dåligt för aerodynamiken men bra för kroppstemperaturen. Jag funderade länge på om jag skulle köra barbent, tight eller benvärmare och bestämde mig strax innan start att köra mina Skins kompressionstights och ta på dem under våtdräkten.
Glada Fyris-triathleter innan start!
Då simningen blev nedkortad till 3000 m så sköt de på starten med 15 minuter så klockan var strax efter 09 då jag hoppade ned i Vättern. Det var faktiskt lite varmare än jag tänkt mig men jag blev ordentligt irriterad när de annonserade att starten blev 5 min sen på grund av att folk inte hoppat ned i vattnet - det är ju inte jätteskönt att ligga och vänta massa extra tid i vattnet innan start.

Jag kom iväg bra när starten gick och det kändes riktigt bra upp vändningen på första varvet. Jag hittade ett par fötter som jag försökte hänga på påväg tillbaka men då han simmade väldig sick-sack blev det inge vidare hjälp. Andra varvet fungerade bättre och efter 53:48 klev jag upp ur vattnet. som 34 i seniorklassen. Simningen känns mycket bättre än förra året men det finns fortfarande mycket att jobba på.
T1
Växlingen flöt på riktigt bra och trots att jag tog på mig massor med kläder (mest av alla i seniorklassen enligt pappa som stod och hejjade på vid växlingsområdet) plockade jag 6 placeringar. Cyklingen började men en ordentlig uppförbacke och sen ganska platt cykling mot vändpunkten. Jag fick på mig mina nyainköpta HUUB neoprenvantar under de första kilometerna och sen var det bara att börja trampa. Det gick dock trögt i motvinden och det var många som passerade mig under det första varvet. När jag gick ut på det andra varvet och möttes av spöregn och motvind sjönk motivationen till nära noll och tankarna på att bryta växte allt starkare. Men jag tjurade på trots att det gick under 30 i snitt och vid andra vändningen, då halva cyklingen var gjord och det blev medvind kändes det bättre igen. Jag försökte äta och drick kontinuerligt och sista varvet flöt på riktigt bra och efter like extrakrokar in i Motala kom jag till växlingen efter 3:41:14 på cykeln. Ett snitt på 32.5 km/h är det sämsta någonsin på en Tri-tävling för mig men förutsättningarna var inte de bästa. Jag tappade 4 placeringar i seniorklassen under cyklingen och gick ut som 38 på löpningen. Jag är dock nöjd att jag valde lite extra kläder så jag höll mig lagom varm under cyklingen. Vantarna fungerade kanon och de långa skins-tightsen höll benen varma och under ett skönt tryck!

T2
Benen kändes ganska pigga och löpningen rullade på fint till en början. Jag försökte hitta en bra fart och delade upp löpningen i delar, både i hela och halva varv och när jag skulle ta en gel. Det flöt på bra och första milen gick på drygt 45 min och jag hade redan plockat en del placeringar.
På väg mot första varvningen
High-five familjen!
Familjen stod och hejjade på vid varvningen och det gav lite extra kraft i början på andra varvet. Farten fortsatte att ligga mellan 4:30 och 4:45 men benen började bli allt tröttare. Jag fortsatte dock att plocka placeringar och det hjälpte till att hålla uppe motivationen. Andra varvet gick på 47 minuter och det var riktigt skönt att vänta runt innan i Motala och ge sig ut på sista varvet.
Ut på det sista varvet
 Nu var det bara 1 gel och två 5 km-block kvar till mål. Det sista varvet gick på ca 48 minuter och efter 30 km på 2:24:03 gick jag glad i mål precis före tredje dam. Ola, som jobbar på STF, vinkade snällt åt mig att hålla mig åt sidan så han kunde fotografera medaljösen - tack för det!

Efter målgång klädde jag på mig, packade ihop mina grejer och gick till race office för att kolla om min placering räckte till en VM-biljett. Jag blev 31 i seniorklassen som i sin tur var uppdelade i tre åldersklasser in för nästa års VM, 20-24, 25-29, 30-34. Jag kom på en 14 plats i min mastersgrupp så jag kunde kvittera ut min VM-biljett mot en del av startavgiften!

Jag är riktigt nöjd med tävlingen och att jag lyckades med målsättningen att nå VM. De senaste månaderna har det varit väldigt mycket och svårt att hitta tid för träningen. Jag kände framförallt att jag saknade en del cyklingen och benen samt att se senaste månadens löpfrånvaro på grund av vad-bekymmer och cykelolycka gjorde att det inte riktigt fanns någon riktigt tryck under löpningen. För den som gillar split-tider så hittar ni alla dem här: http://maloo.se/NeptronTimingSPA/#/vatterntriathlon2014/53

Nu väntar vila, semester och närmat i tävlingskalender är Amfibiemannen. Jag har redan börjat börjar fundera på träningen inför nästa års VM och till en början ska jag fokusera på bättre rörlighet ock styrka - det behövs.

3 kommentarer:

 1. Stort grattis! Grymt bra kört i de förhållandena! Det var en tuff dag på banan igår! Stort grattis till en grym prestation och en plats till VM! :) Så roligt!

  Nu laddar vi för AM! :) Där har jag mycket kvar och fixa materialmässigt. Svårt med våtdräktsval och skor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lina och grymt bra kört i Vansbro. Amfibiemannen blir kul, hoppas på bättre väder. Vi kör med La Sportiva Bushido. Annars verkar Inov8 Talon vara populära. När åker ni upp till tävlingen?

   Radera
 2. Grymt jobbat!

  SvaraRadera