lördag 10 maj 2014

Laktat- och maxpulstest

Efter en vecka med rethosta och täppt näsa bestämde jag mig ändå för att genomföra det inbokade laktat- och maxpulstestet. Jag har länge velat göra ett sådant test och när Uppsala Löparklubb erbjöd oss som varit ledare under året att göra tester hos Fyslabbet/Mantra Sport så tackade jag ja direkt. De erbjuder möjlighet att göra tester på löpning eller cykel och jag valde att köra löptest då det kändes mest relevant. Såhär i efterhand kanske det hade varit nyttigare att köra på cykel då mina "gissningar" på laktat- och maxpuls, baserat på 10 år löpning med pulsklocka,  stämde väldigt bra överens.

Först genomfördes laktattestet där man körde 4 x 4 minuter på ökande fart. Jag började på 13km/h och avslutade på 16km/h. Efter varje intervall mättes mjölksyran i blodet och genom interpolering mellan mätpunkterna fick vi fram min "tröskelpuls", 176 bpm. Min gissning var 174, så jag kan alltså springa lite fortare på de längre distanserna...;)
Efter det genomfördes maxpulstestet där man körde på konstant fart, 16 km/h med ökande lutning på löpbandet var 30:e sekund. Det kändes bra från en början men efter några minuter började det gå tungt. När jag började känna att jag kom långt bak på löpbandet så valde jag att hoppa av. Kanske lite för tidigt men ville inte riskera att gå i backen. Den uppmätta maxpulsen blev 188, strax under min gissning, 192 bpm.
Testerna var väldigt proffsigt genomföra av Fredrik och Anton och de bjöd till och med på en #selfie. Jag ska nog ta och boka i ett cykeltest framöver, för där har jag ganska dålig koll på vilket belastningsnivå jag bör ligga på.
Idag var det tänkt att vi skulle ha en lugnt dag hemma men istället så har vi spenderat hela dagen på slottet och Skandisloppet. Jag hjälpte till i kansliet på morgonen och sen delade vi ut flyers för Uppsala Triathlon och hejja på alla duktiga cyklister. Tjejerna var med hela dagen och var riktigt duktiga. De gick runt på området och Iselin lärde sig HLR och hjärtstartare i ett av expotälten.

1 kommentar:

  1. Duktigt iselin. Hon kanske blir sjuksyrra precis som faster ;-)

    SvaraRadera