lördag 12 april 2014

Försökskanin och kvalitetstid

För några veckor såg jag en annons på Facebook angående ett forskningsprojekt på GIH som sökte manliga triathleter som kunde ställa upp på lite tester.

"Intresserad av att delta i en forskningsstudie på Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH? Uppsidan är att du får cykla med trådelektroder injicerade i lårmusklerna, nackdelarna är att du får betalt. Eller om det var tvärtom, men vad gör man inte för vetenskapen - eller hur!?"

Jag tyckte det lät som en rolig grej att vara med på och anmälde mig och blev en av de som fick genomföra testerna. Dagen började med ett besök på mammografiavdelning på Danderyds sjukhus för att incjicera trådar i fram- och baksida lår. Detta genomfördes väldigt noggrant av en överläkare som med hjälp av ultraljud hitta rätt muskel och rätt djup. Efter drygt 2 timmar satt alla trådar på plats och vi åkte till GIH för att köra lite tester.

 Efter lite förberedelser och inkoppling så började vi med bentester i en dynamometer. Det var både maximal statisk styrka i olika vinklar samt excentrisk maxstyrka i olika hastigheter. All muskelaktivitet visades och loggades i grafer, riktigt intressant att se. Efter dessa tester var det dags för cykeltest. Först placerades en massa små kulor ut för att kunna mäta hur benet rörde sig vid cyklingen. Testet var 20 minuter långt, började på 170 W och ökade med 20W varannan minut. Vid varje ökning skulle upplevd ansträngning enligt Borg anges. Jag körde igenom hela testet som avslutades på 350 W i 2 minuter vilket kändes ganska kontrollerat.

Inkoppling
Benspark
Inmätning med små kulor
Cykeltest
Sista minuten
Idag har vi haft en riktigt lugnt och skön dag hela familjen. Efter lite städning i morse begav vi oss mot Gamla Uppsala. Karin och Arne fick åka varsin vagn medan Iselin cyklade och promenerade. Vi stannade till på Odinsborg och åt lunch innan vi gick tillbaka. Riktigt skönt att vara ute i vårsolen och det var skönt att röra lite på mitt lår som känns lite stelt efter gårdagens alla stick.I fredags damp det ned ett paket i vår postlåda från PurePharma, precis lagom då det började sina i vårt skafferi. Nu när man hinner vara ute i solen är D-vitamin inte lika viktig att ta med Omega3 och Magnesium något vi tar dagligen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar