tisdag 31 december 2013

Medelsvenssons skidor

Jag har studerat en hel del kluriga ämnen under min tid på universitetet men det är nog få av dem som är lika komplexa som vallning av skidor. Kvantmekanik, vågrörelselära och komplex matematik i all ära, men att valla skidor är på en helt annan nivå. För att få bästa möjliga vallningsförutsättningar för mina nya skidor så har jag lämnat in dem hos Samuel, RS Riller, som har börjat men att mäta upp skidor enligt konstens alla regler. Han har även, förutom att mäta upp zonen för fäst- och glidvalla, borstat och polerat glidytorna för att få dem plana och jämna.
Jag hämtade upp mina skidor igår och det ska bli riktigt spännande att testa dem. Det verkar dock inte vara så mycket snö som jag hoppats på men det är dock tillräckligt för att få några mil i benen. Det korta spåret på skidstadion håller även så pass bra kvalitet att man kan åka med "fin-skidorna". Det finns en längre slinga men där får man nog åka på andra skidor. Jag har packat med mig två par så jag kan få lite variation.

"Det är ett kanonpar!!! Så jag skulle vilja säga att du har en extrem bra Klisterskida + en skida som går bra på lite hårdare snö ner till ca -5/-7 C. Fint långt spann - ena skidan lite längre bakspann - annars jämna och fina. Korta och ganska hårda tryckpunkter både fram och bak. 

Skidan har en fin spret-topp vilket gör att den är väldigt bra för just klister och hårda spår - eftersom du får en kort glidyta/kontaktyta i de förena. Mycket bra hårt belag! - Strukturen är lite grov vilket gör att är det fin snö så kommer snön kunna tränga upp i den strukturen. Däremot när det är lite hårdare underlag så får du mindre kontaktyta nere i snön - vilket är bra - för det ger dig mer luftfriktion!

Skidan kan gå bra i lite kallare fören -men blir det riktigt kallt och mjukt så är detta inte en skida som är optimal - däremot är det så bra belag på detta skidpar - så skidan kan gå bra även i kallare fören (ibland)..... "

Så nu hoppas jag förstås på att det bli ganska varm på Vasaloppet så att mina skidor kommer till sin rätta. 

Jag har haft en tanke på att summera året men då jag redan gjort en summering av träningen till Kalmar IM och en av tävlingssäsongen så känner jag att det blir lite för mycket summeringar. Jag är dock nöjd med årets träning och känner att jag utvecklats mycket på de flesta områden, rörligheten hade dock kunnat vara lite bättre. Totalt blev det strax över 400 timmars träning vilket jag är nöjd med och under nästa år hoppas jag på att kunna öka mängden något. 400 timmar är dock inte så mycket, framförallt inte enligt Tim Noakes i (Lore och Running, s.343) där 400 timmar är på gränsen mellan "Average citizen" och "Good citizen" för en triathlet. Så nästa år hoppas jag på att kunna bli mer av en "Bra Svensson" än en "Medelsvensson".

Avlutade året med ett nytt PR i frivändning! Jag har som målsättning att få upp kroppsvikten över huvudet från marken (Clean & Jerk) och nu lyckades jag få upp kroppsvikten från marken till axlarna.
80 kg, PR!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar