tisdag 15 oktober 2013

Säsongssummering

När när säsongens sista lopp är genomfört så är det dags att summera säsongen som gått. En säsong, som enligt mig, började i för ett drygt år sedan när vi köpte startplatserna till Kalmar IM som var det stora målet för året. Säsongen började dock med en axeloperation och rehabträning och vid början av året kunde jag fortfarande inte simma. Träningen flöt dock på allt bättre och sakta med säkert började jag kunna simma.

En cykelkrasch i februari som ledde till en spräckt knäskål stökade till träningen lite och det tog 6 veckor innan jag kunde cykla och simma för fult med benen och nästan 12 veckor innan jag kunde springa för fullt.

Tävlingssäsongen började i Maj och det första loppet var The Run, 10 km terräng där jag kom på en tredjeplats vilket var riktigt skoj. Bara veckan därefter var det dags för nästa tävling, Blodomloppet, och här kunde jag checka av ett av årets mål, sub 40 på 10 km.

Under Juni så kom sommaren och det fanns gott om tid att träna. Ded enda tävlingen var IK Fyris Triathlon KM på nationaldagen som blev en nyttig genomkörare. Annars var det klubbens onsdagstriathlon som var tävlingsinslaget.

Ett av mina delmål i vägen mot Kalmar var Vansbro HIM där jag hoppades på att få kvitton på att formen var på rätt väg. Målsättningen var att gå in under 5 timmar och efter en dålig simning kändes det inte så lovande. Cyklingen gick dock väldigt bra och efter en riktigt bra löpning, pers på 21 km, så kom jag in på 4:45 vilket kändes riktigt bra.

Sista tävlingen inför Kalmar var Tällberg Triathlon, Sprint. Ett perfekt tillfälle att köra järnet 2 veckor för Kalmar och testa utrustningen en sista gång. Allt kändes riktigt bra och det var med en bra känsla som jag gick in mot Kalmar IM.

Min målsättning på Kalmar var sub11 (1:30, 5:30, 4:00) och jag hade en riktigt härlig dag där kroppen samarbetade precis som jag önskar. En riktigt skönt känsla när man tränat så mycket mot ett specifikt lopp under nästan ett helt år.

Efter Kalmar IM så kändes det som att säsongen var slut men det var fortfarande två tävlingar kvar i kalendern. Det första var Lidingöloppet och jag hade en fjärran förhoppning om att nå silvermedalj, < 2:15. Loppet gick bra men jag stumnade alldeles för mycket på slutet för att orka hålla tempot på sista milen. Tråkigt att bomma silvermedaljen men jag tar den nästa år.

Året avslutades i söndag med Åstadsloppet och det blev ett nytt pers på 10 km vilket kändes som en bra avslutning. I det stora hela är jag riktigt nöjd med säsongen och att vi lyckats genomföra den tillsammans på ett bra sätt, fått träningen att fungera med vardagen och haft en bra kontinuitet. Simningen är där jag känner att jag har bäst förbättringspotential och har redan börjat jobba lite extra med den.

Jag har även hunnit med att hålla två stycken löpkurser under säsongen som gått vilket har varit riktigt roligt och givande även för mig. Detta är något vi kommer att fortsätta att köra nästa säsong och med största sannolikhet även utöka arbetet inom träning och hälsa.

Nu är det lite lugn träning under de kommande veckorna innan förberedelserna inför Vasaloppet rullar igång. Nästa års tävlingskalender börjar redan nu blir ganska full. Planen ser ut enligt följande

Mars: Vasaloppet
April/Maj: Duathlon-cupen
Juni:
Juli: Vansbro HIM & Amfibiemannen
Aug:
Sep: Lidingöloppet

Hur ser er säsong ut 2014?

1 kommentar:

  1. Kolla in Öloppet i göteborgs skärgård, det kanske skulle vara något för dig!

    SvaraRadera