söndag 29 september 2013

Lidingöloppet - Racestory

Det börjar bli tradition att springa Lidingöloppet sista helgen i September och jag har redan bestämt mig för att springa nästa år. Precis som förra året så har jag haft lite svårt att ladda om inför LL sedan Kalmar IM och Lidingöloppet är verkligen ett lopp som man behöver vara 100% taggad inför. Jag hade en förhoppning om att formen skulle vara bra nog för att klara av att nå silvermedaljen, under 2:15 men jag vågade inte riktigt tro på det inför loppet. Det var dock med tankar om en silvermedalj som jag satte mig på tåget tillsammans med en skara löpare från Uppsala. Att åka tåg till LL var nytt för mig men det gick riktigt smidigt och vi hade gott om tid när vi kom till Lidingövallen.

Det var dock ingen värme i luften så det var inte särskilt skönt att vänta men vi såg till att klä på oss ordentligt för att hålla oss varma. Men när solen väl kikade fram så blev det ganska behagligt och när vi kom fram till start så bestämde jag mig att strunta i underställströjan, som kändes självklar när vi gick från Lidingövallen.

Vi joggade en liten sväng innan vi ställde oss vid startlinjen och väntade på startskottet. Jag stod tillsammans med Erik L, Peter B och Salvador som alla hade förhoppningar om en silverpeng. Startskottet kom något oväntat och lågt och jag kom inte iväg så bra som jag hoppats utan hamnade snabbt i trängseln och första delen var det svårt att springa i sitt eget tempo. Jag försökte plocka lite placeringar men vill inte stressa för mycket. När vi nådde Kyrkviken efter 7 km så började det släppa och jag kunde springa fritt. Jag hade dock svårt att få upp farten på detta lätta parti och blev omsprungen av många löpare. Första milen gick på 44:03 vilket var helt ok med tanke på starten och att den första milen är lite längre för oss som står i startled 1C och bakåt.

Jag fortsatte att bli omsprungen men klockan visade ett bra tempo och benen kändes fortfarande bra. Jag började dock få lite ont i tårna som slog i skorna i alla utförsbackar. Jag valde att springa i min "snabb-skor" som är lite trängre och det var kanske ett dumt val. Jag passerade 15 km på 1:05:42, 1:48 bättre än 2:15 snitt men nu började jag känna mig lite trött och tårna började ömma allt mer. Det här jag bröt förra året och då var jag helt slut, nu kände jag mig betydligt piggare. Jag försökte att hålla uppe stegtempot och tänka positivt.

När vi nådde Grönsta vid 20 km så hade jag börjat tröttna ordentligt i benen av alla korta och branta backar och nu hade jag tappat lite av det jag hade tillgodo och farten sjönk. 1:28:40 var någon minut långsammare än vad jag hoppats på när det var dags för den sista milen. När jag nådde Abborrebacken (1:53:22) och hade 5 km kvar så behövde jag göra sista 5 km på 21:38 vilket kändes omöjligt just då. Jag försökte dock att trycka på när jag nådde toppen av backen för att öka farten men låren stumnade fort och min tempoökning höll knappt 1 km innan jag tappade tempot igen. Sista 5 gick istället på 24:44 och jag gick i mål på stela och trötta ben på tiden 2:17:58.

Det känns lite surt att missa silverpengen men jag är nöjd med tiden och jag förbättrade mig pers med 12 minuter. Nästa år så ska jag ha en silverpeng men då ska jag försöka satsa mer på just LL under den senare delen av säsongen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar