tisdag 6 augusti 2013

Löpintervaller och D-vitamin

Idag har vi haft en riktigt härligt dag tillsammans hela familjen. Vi har förstås fått in en del träning men även bus och lek. Efter frukost i morse så begav vi oss iväg till Eriksberg för att möta upp med Mantra Sport för intervaller. Tjejerna cyklade och hejjade på medan jag gjorde mitt bästa för att hänga med Anton och hålla Ingmar, Petra och de andra bakom mig runt ridstigen. Planen var 7-9 x 1000 m på 5:30 men Fredrik aka "coach" tyckte att jag och Anton kunde köra 7 x 4:30 istället och fick då 1:00 vila. Jag kände mig lite stel och orolig i magen under uppvärmningen men när vi väl började springa intervallerna så gick det bra. Det blev ett riktigt ordentligt pass med jogg T.o.R, totalt nästan 2 timmar.
Under eftermiddagen gjorde vi lite ärenden innan min kusin Isabella kom på besök en stund. Inte så ofta vi träffas men alltid lika roligt att se henne. Vi var ute och busade med trollen på gården.
Nu på kvällen har Linda sprungit intervaller tillsammans med Diana, Victoria, Gustav och Peter i Stabbyspåret. Jag följde med upp med tjejerna men vi tittade på fåren och lekte i lekparken medan de sprang 6 x 900 m. Victoria och Linda avslutade med lite styrka på gården innan vi gick in.


Nu sover tjejerna och vi sitter i soffan och äter kvällsmat; bananpannkakor, grädde, hjortron och svartvinbär.

Läste en väldigt bra artikel om D-vitamin idag och tänkte att jag skulle skriva en kort rad om det. Brist på D-vitamin kan leda till muskelsvaghet, benskörhet, insulinresistens, sänkt immunförsvar och mycket mer. Kroppen kan själv tillgodogöra sig D-vitamin från solljus och 15 minuter av solsken som bestrålar 30% av kroppen anses räcka för att täcka, det i dagsläget, rekommenderade behovet. En rekommendation som är omdiskuterad. Många spenderar större delarna av dagen inomhus och när de väl är ute i solen så har de solskydd som blockerar strålarna som möjliggör att kroppen producerar D-vitamin.

Just solskydd och UV-dräkter är något jag och Linda diskuterat en del den senaste tiden. Vi har, som ni sett, varit en hel de på Fyrishov och har där slagits av hur många barn som springer omkring i heltäckande klädsel. Kan förstå om man köper en dräkt för att skydda sina barn under en semester vid sydligare breddgrader, men att barn ska ha en UV-dräkt och mössa en halvklar dag i Sverige känns lite "overkill". Barnen ser ju likbleka ut och de producerar ingen D-vitamin. Vi har varken haft några dräkter eller smort tjejerna denna sommar och det har gått väldigt bra. Vi har dock försökt att sätta på dem en klänning när solen är som värst eller varit lite i skuggan. Tjejerna har fått fin färg och ser pigga och friska ut.

Vi äter dagligen Pure Pharmas Vitamin D3 men en något sänkt dos under sommaren då vi är ute väldigt mycket. Om du också vill testa deras D3 kan du beställa genom att klicka på deras logga uppe till höger.

Här är artikeln jag lästa och här finns en rad bra inlägg angående just D-vitamin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar