söndag 7 juli 2013

Racestory - Vansbro triathlon

Så var genrepet inför Kalmar Ironman genomfört och några frågetecken rätades ut, några blev lite större och jag fick några nya erfarenheter och lärdomar. Min målsättning var att gå in under 5 timmar och förbättra min tid från Sala HIM förra året. 

Vi åkte från Uppsala 0530 och anlände i god tid till tävlingscentrum. Efter lite cykelmek så hämtade vi ut startbevis och checkade in vår utrustning i växlingsområdet. Då det bara var min andra triathlontävling så kikade jag noga runtomkring på hur de andra deltagarna lagt ut sina grejer för att snappa upp lite tips och se till att jag fick med mig allt. Då väderförhållandena var i princip perfekta så var det ganska lite saker man behövde. Efter incheckningen så åt vi lite medhavd lunch innan det var dags för pre-race möte. Det var inte så mycket konstigheter, även fast 12 m regeln verkar vara svår för många (mer om det senare). Efter mötet så drog jag på mig våtdräkten och gick ned till vattnet.

Lunch utanför växlingsområdet
Simning 1.92 km, 39:06, 106/150(placering i tävlingsklass i momentet), 20:20 min/km
Jag hade hoppats på att simma snabbare än på Sala förra året men det gick inge vidare i vattnet idag. Jag hittade en bra placering vid starten och kom iväg ganska fint utan några problem med trängsel. Jag navigerade dock efter bojarna som var placerade ganska långt ut i strömmen. Märkte när starthetsen lagt sig att alla andra höll sig inne vid stranden. Det gick riktigt trögt upp till vändningen och när jag stannade till och kikade på klockan vid vändningen så stod den på 23 minuter. Jag började redan nu känna mig uppgiven, det gick ju jättesakta. Simningen tillbaka gick dock mycket fortare, 16 minuter, och när jag klev ur vattnet så var jag inte så långt efter min tid i Sala. jag hade dock fått en väldig huvudvärk, osäker på varför, men det blixtrade för varje fotsteg på väg mot växlingsområdet. Det var väldigt lång löpning från ån till växlingsområdet på en ganska vass och hård väg/grusväg. Själva växlingen gick ganska bra även men jag tog det ganska lugnt. 

Cykling 90 km,  2:34:32, 84/150, 34.95 km/h
Jag kom iväg ganska bra på cyklingen och benen kändes bra men huvudvärken satt i. Försökte slappna och och tänka på annat men det fortsatte att "blixtra" i huvudet. Jag försökte dricka och äta kontinuerligt under cyklingen och hoppades att huvudet skulle bli bra fram till löpningen. Jag hade med mig två flaskor med sportdryck och två Vitargo-bars som jag fick i mig under hela cyklingen. Jag plockade hela tiden placeringar vilket kändes skönt och jag började se fram emot löpningen när huvudvärken lättade. Växlingen till löpning gick snabbt och bra och benen kändes ganska fräscha när jag gav mig iväg


T2, 30 sekunder snabbare än Colting - världsklass?
Löpning 21 km, 1:25:57, 22/150, 4:06 min/km
Jag kom iväg på löpningen tillsammans med en annan deltagare som höll en bra fart från början. Det kändes lite tungt att hänga på honom men jag bet mig fast. Banan gick genom bostadsområdet men folk som hejjade, duschade och spelade musik längs gatorna. Jag blev överraskad över hur fort vi kom till första vändningen och efter första varvet började jag ana att jag skulle klara mitt sub5-mål. Under varv två stannade jag till vit vätskekontrollerna för att drick vatten och jag tog en gel vid början av varje varv. Under sista varven tog jag även Coca-cola i hopp om en sista boost. Jag stumnade inte alls som jag gjorde under Sala och gick in på nytt personligt rekord på 21km, vilket jag är oerhört nöjd med.

Full fart på löpningen
Spurten!
Efter att jag väl tagit mig ur vattnet så plockade jag placeringar genom hela loppet och det är oerhört skönt att känna att man har sin starkaste gren på slutet. Nedan ser ni min placering, tävling & motionsklass, inräknad.
Placering under (Tävling & motionsklass
Trött men glad i mål...
Karin hjälpte till att plocka ihop grejerna
Lärdomar
Då jag fortfarande är en "rookie" i triathlonsammanhang så lär man sig massor vid varje tävling. Det jag tar med mig från Vansbro är
 • Vara noggrannare med navigeringen under simningen och försöka hitta fötter att gå efter
 • Smörj / tejpa för att undvika skav från triathlondräkten under armhålan
 • Ta med solkräm och smörj in
 • Tejpa under chip-bandet för att undvika skav
Skav från chipet
Arrangemanget
En mycket trevlig tävling som jag gärna återkommer till. Det mesta fungerade väldigt bra, informationen angående loppet har varit riktigt bra och vädret kunde knappast vara bättre. Lite strul med vätskekontrollerna under löpningen, mycket på grund av att folk kom från båda riktningarna, var det som irriterade mig mest. Kanske kan man ha en dedikterad sida för varje riktning nästkommande år för att slippa detta problem? Längs banan stod folk och hejade på samt duschade de som ville med kallvatten, vilket jag verkligen uppskattade i hettan.

En av de viktigaste reglerna i triathlon, som det alltid blir diskussion kring, är att man ska cykla själv (12 m från närmaste deltagare). Detta för att det ska bli ett individuellt lopp och detta gick arrangören noga igenom vid pre-race mötet. Det är väldigt tråkigt när man möter de som ligger långt fram i tävlingsklass och de ligger 6-10 st med 3-5 m mellan varandra, varv efter varv. Vid ett tillfälle var dessutom huvuddomare på motorcykel bredvid dem men det var ändå samma visa på efterkommande varv. Jag upplever det inte som svårt att hålla avståndet och det var inte så trångt på banan igår. 

2 kommentarer:

 1. Du ser ruggigt stark ut! Grymt bra lopp du gjorde! Det bådar gott inför Kalmar! Du kommer vara vass! Vi får boosta varandra med massvis med energi dagarna innan :) Ska bli så kul och ses! Tror inte att jag kommer hinna åka upp till uppsala tyvärr :( Börjar bli lite stressad över att inte ha någon semester i år! Pussla pussla! :) Njut idag av en fin prestation!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lina, det kändes riktigt bra igår. Är överraskad över hur bra löpningen gick. Klart vi ska ses i Kalmar, vi är där hela veckan. Förstår att det blir svårt att komma till Uppsala, det får bli en annan gång.

   Radera