onsdag 8 maj 2013

The Run - race story

Igår var det min tur att tävla och det var min första tävling sedan Tjurruset i höstas och ett första prov på hur formen är. The Run är ett terränglopp där man antingen springer 5 eller 10 km som går av stapeln i några städer runt om i Sverige. Jag hade inte planerat att vara med i tävlingen men MCW Crossfit blev erbjudna att ställa upp med ett lag i tävlingen så då var jag snabb att anmäla mig som frivillig. Det var dock lite svårt att få ihop ytterligare 4 löpare och når jag fick några sena återbud på sista anmälningsdagen så såg det ut som att det inte skulle blir någon tävling för min del. Jag lyckades dock få med mig en av mina kollegor(Anders H.) och en av Lindas kollegor(Salvador R.A.) i vårt lag, tusen tack Anders och Salvador för att ni ställde upp. Den sista lagmedlemmen var Pontus, som tränar dagligen på MCW, som behövde en genomkörare inför Göteborgsvarvet.

Jag har endast genomfört 12 löppass sedan jag kraschade med cykeln i februari så jag var lite osäker inför start om hur jag skulle orka ligga på hela loppet. Det har dock känts rätt bra under de senaste intervall-passen men nu var det något helt annat än den runda och platta löparbanan på studenternas.
Tävlingsområdet i Sunnersta-gropen
Strax innan start så släpptes vi in i startfållan och det var inga problem att få en bra position bland de drygt 80 startande. Det var några som snabbt ställde sig längst fram, snabba löpare från löparklubbar med tävlingsdräkter och grejer. Jag ställde mig strax bakom dem och kom iväg fint när starten gick. När vi nådde slalombacken så hade tre st fått en liten lucka och vi var en grupp strax bakom. Jag försökte ligga på lite uppför backen och nådde toppen som 5:a, men häng på en kille framför mig. Efter halva varvet passerade jag honom och samtidigt så passerades jag av tjejen som senare gick i mål som segrare i damklassen.

Jag hamnade nu i "ingenmansland" mellan 1:an och 2:an i 10 km klassen och de som låg bakom mig och sprang resten av loppet själv. Första varvet gick på 22:35och jag försökte ligga på under det andra trots att det inte var någon som hotade bakifrån. När jag passerade målområdet på väg mot Sunnerstabacken på andra varvet så spelade speakern Greyhound som jag skrev om i förra inlägget och jag försökte hålla farten över kanten på gropen och ned mot liften. Andra varvet gick på 23:54 och jag gick i mål, trött men nöjd på en tredje plats på 46:30. Inför loppet så kikade jag på resultaten från förra året och förstod att det skulle gå betydligt långsammare än en "vanlig" mil och min målsättning var att gå under 50 min och om jag nådde under 45 skulle jag vara riktigt nöjd. Här är min pulskurva från gårdagens lopp:

https://www.polarpersonaltrainer.com/shared/exercise.ftlshareTag=10ee8a0126872a59ae0d55a0523d39a4

Utför sista backen in mot upploppet
Efter att jag och mina lagmedlemmar Anders, Salvador och Pontus gått i mål så hämtade vi ut vår picknick-korg och fikade lite i väntan på prisutdelningen. Det är nog första gången som jag får kliva upp på prispallen sedan jag sprang mina sista orienteringstävlingar hemma i Jämtland för drygt 10 år sedan. Henrik Löfås vann, precis som förra året. Han segertid var dock drygt 5 minuter långsammare så banan var nog betydligt tuffare i år än förra året. Alla lagmedlemmar gjorde strålande insatser i den tuffa terrängen, vann vi "lagtävlingen" måntro?
Prisutdelning

"Team MCW Crossfit" 
(Med inslag av ULK och Consoden)

5 km
8 / 16    Pontus Wåhlin      29:28

10 km
3 / 34    Oscar Ek             46:30
6 / 34    Salvador Rincon   49:08
14/34    Anders Hjelm       53:06
Loppet blev en bra genomkörare och gav en fingervisning om att löpformen är ganska bra med tanke på den lilla mängd löpträning och allt strul som varit. Ett av mina mål för året är att springa 10 km sub 40 och jag hoppas på att det ska uppfyllas vid blomomloppet om två veckor. Att kapa 6-7 minuter från måltiden i The Run borde inte vara omöjligt, man slipper slalombackar och MTB-banor. Jag ska definitivt springa tävlingen igen nästa år. Jag gillar att springa terräng och det är prefekt med tävlingar på hemma plan. Det behövs inte lika mycket förberedelser och planering inför ett lopp som denna som det krävs inför många längre lopp vilket gör att det är lätt att få in dem i livpusslet. Arrangemanget var riktigt bra och jag hoppas att det blir allt fler som ställer upp nästa år. Det borde vara ett bra alternativ till blodomloppet för många - med en lite tuffare bana men samma koncept.

2 kommentarer: