fredag 3 maj 2013

Prejad av barbapappa

Alla vi som cyklar längs vägarna på landsvägs- eller tempocyklar vet att det är väldigt svårt att cykla på gång/cykel-vägarna. Ut till oss i Storvreta så finns det en cykel- och gångväg hela vägen från Uppsala och vi brukar försöka att cykla på cykelvägen när vi lämnat stan. Det går dock inte att cykla på gång/cykelvägen från Gamla Uppsala och in till centrum då det är alldeles för mycket folk som går och springer, hundar i lösa koppel och sen är det dessutom busshållplatser hela vägen där avstigande bara kliver rakt ut. Jag har försök cykla på gångvägen tidigare men det slutar med att man bara sitter och bromsar och vid några tillfällen har det även varit väldigt nära att hundar puttat omkull mig då de hoppat mot cykeln när man cyklar förbi. Så jag håller mig numera på bilvägen i tätorten, trots att det finns cykel/gång-väg.

Att bilar tutar och håller på längs vägen händer ganska ofta, jag antar att de känner sig avundsjuka när de ser en cyklist som passar på att träna på vägen till jobbet. Jag brukar dock inte bry mig så mycket om de som tutar men när bilister ska börja sakta ned eller stanna för att börja bråka om cykelvägar blir jag tokig. Idag när jag cyklade hem från jobbet så låg jag och trampade på genom gamla Uppsala när en Volvo kom upp bredvid mig och saktade in och började ropa

"Upp på cykelvägen med dig!!"

Trottoarkanterna är ganska höga så det går inte att bara cykla upp ur som helst. Detta brydde sig dock inte mannen i bilen om utan började svänga mot mig för att preja upp mig på trottoaren. Som tur var så kom det an avtagsväg åt höger när mina hjul började närma sig den drygt 10 cm höga kanten så jag kunde köra upp på trottoaren på andra sidan. Mannen fortsatte att köra bredvid mig och berätta hur man skulle cykla. Jag hade nu ett ordentligt adrenalinpåslag efter hans prejningsmanöver och blev riktigt förbannad. 

De bygger nya järnvägsspår vid slutet på Gamla Uppsala och där har de bitvis grävt sönder cykelbanan. Vanligtvis så brukar jag cykla på den från Gamla Uppsala men nu kan man inte göra det med tempocykeln. Gubben kunde inte alls förstå detta. Vid järnvägsövergången efter Gamla Uppsala så var bommarna nedfällda så både han och jag fick stanna. han fortsatte att bete sig som ett pucko medan jag försökte förklara att det inte går att cykla på gångvägar men massa människor och djur när man träningscyklar. Strax innan bommarna åkte upp tände gubben en cigarett i bilen och vinkade ut ur rutan när han körde iväg. Jag var riktigt förbannad och satte nytt rekord från Gamla Uppsala till Storvreta, tack för den - surgubbe! Det är kanske inte så lätt att se så många människor som nu cyklar och får motion längs vägarna när man själv ser ut som barbapappa och röker i sin gamla Volvo.

Nu har jag fått skriva av mig lite. Summan av kardemumman är dock att snälla bilister, visa lite hänsyn till oss cyklister som försöker cykla längs vägarna. Vi försöker att ta så lite plats vi kan men det går inte att använda gång/cykelvägar när man träningscyklar.

Nu ska jag åka och hämta Iselin som är på lågstadiedisco - stora tjejen!
Natalie och Iselin redo för disco

2 kommentarer:

  1. Vilken tur att han inte körde på dig. Vilken surgubbe.

    SvaraRadera
  2. Jävla puckon de finns!

    SvaraRadera