torsdag 23 maj 2013

Blodomloppet - Race Story

Ett av mina mål för året var att springa 10 km under 40 min och nu kan jag bocka av det målet - härligt. Efter The Run för två veckor sedan så kändes löpformen ganska bra och min kamrat och löpveteran Kalle L var övertygad om att jag skulle klara att springa under 40 på Blodomloppet. Jag har inte varit lika övertygad men haft mina förhoppningar om att det skulle vara möjligt. Sist jag sprang ett 10 k lopp, förutom Tjurruset, var Midnattsloppet 2011 och då gick jag i mål på 41:22. Sedan dess har jag sprungit ett 7 km pass i 4 min/km tempo men inget längre. Under de senaste veckornas intervaller så har jag legat en bra bit under 4 min/km men det har inte känts som att jag skulle kunna hålla farten i 10 km.

Innan loppet igår så dök de vanliga nervös-symptomen upp: Orolig i magen, kissnödig och lite lätt ångest. Utöver det så kändes benen lite sega efter tisdagens tempointervallen. Efter några toalettbesök och lite uppvärmning så kände jag mig dock redo för att ge mig iväg. Jag fick en ganska bra position vid starten och kom iväg bra när startskottet gick. Det enda problemet var att pulsbandet släppte precis när jag sprang iväg och ramlade ned under tröjan så jag fick springa hela loppet med pulsbandet i handen och utan någon pulsvisning.

Alla löpare spred snabbt ut sig och jag hittade ett bra tempo och några löpare som höll ungefär samma. Första delen av banan är ganska flack med undantag för en brant nedförsbacke efter drygt 2 km. Därefter var det 2 km platt löpning längs ån innan banans tuffaste kilometer. Klockan visade kilometertider under 3:50  men när jag väl kom till backen så började jag känna mig lite trött och kilometern uppför backen gick i 4:20 tempo. Väl uppe så gick banan på en skogsväg och jag fick en bra rygg och farten steg igen. När jag passerade vätskekontrollen efter 7 km så förstod jag att det nog skulle gå vägen, min livs första mil under 40 min. Avslutningen på banan är riktigt lätt, några stigar och sen en lång lätt nedförsbacke innan man avslutade med 200 m på studenternas löparbana. Min tid i mål blev 38:35 och enligt arrangören så är banan 10300 m, vilket ger en miltid på 37:30. Min pulsklocka visade däremot att banan "bara" bar 10100 m och gav mig en miltid på 38:22.


Hursomhelst så är jag otroligt nöjd och glad över att äntligen klarat sub 40 och kan bocka av ett av årets mål. Nu kan jag även nicka instämmande nästa gång jag träffar Sören och pratar löpning, han brukar alltid säga:
"Alla kan springa milen under 40"

Efter loppet så träffades alla kollegor i parken och åt av den goda picknick-påse som vi fick. Vi var tre lag, 15 personer, från kontoret som sprang och alla gjorde det riktigt bra, medeltiden blev 48:32. Är vi Uppsalas snabbaste konsultbyrå? 

Idag känns hamstrings lite stela men annars känns det helt ok. Att just hamstring får ta stryk tyder på att jag lyckats bra med min löpskolning där målet varit att springa mer med just hamstrings. Jag har inga bilder från loppet ännu men lägger upp några här på bloggen och jag kommer över några.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar