torsdag 11 april 2013

Bike-fit med Ubersense

Efter mitt första långa cykelpass i lördags så kände jag att jag behövde se över min sittposition. Jag hade förhoppningar om att hinna göra det innan gårdagens cykelpass till och från jobbet men det hann jag inte. Idag har jag dock haft en lugn vilodag och har därför haft en liten egen bike-fit här hemma i vardagsrummet. Jag hittade en bra guide på nätet där man använde en app till mobilen för att mäta alla viktiga vinklar, Ubersense. Precis som man kan förvänta sig av en ingenjör...
Jag började med sadelhöjden. Här skulle man försöka hitta en höjd som gav en vinkel mellan 145 och 155 grader när foten var i bottenläget. När jag började låg jag kring 140 och efter två justeringar så hamnade jag på 150 vilket kändes bra, inte för utsträck men ändå så pass att jag fick trampa ut.

Efter sadelhöjden så skulle man titta lite på vinkel för sadelröret. Här gjorde jag inga justeringar utan gick vidare till att mäta bål-vinkel för att hitta justera styr-höjden. I mitt fall så finns det inte så mycket justering att göra just nu. Jag har ingen möjlighet att höja styret mer utan det får vara som det är. Jag får en ganska liten vinkel i höften, mindre än önskvärt enligt guiden.

Därefter så justerade jag vinkel på mina tempo-pinnar så de pekar något mer uppåt än tidigare, då de nästan pekade nedåt. Jag justerade även sadel lite framåt för att komma lite närmre armbågs-skålarna. Sittställningen kändes bättre än när jag började men det är fortfarande svårt att säga inne  på en trainer utan att egentligen köra någon längre tid. Jag hoppas på att komma iväg på ett litet längre test-pass imorgon för att se hur det känns. Ska även titta lite på vilka möjligheter det finns att höja styret ytterliggare något, anar dock att det kan blir svårt.

Linda har kört sitt först längre cykelpass idag, eller egentligen blev det två. De hade konferens på Krusenbergs herrgård, söder om Uppsala. Hon och en kollega hade bestämt att de skulle cykla dit och hem och det blev närmare 3 timmars cykling totalt och det kändes tydligen redan mycket bättre än vad det gjorde under förra säsongen, tror Linda kommer bli farlig på cyklingen i sommar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar