lördag 2 mars 2013

Crossfit ger ökad VO2-max

Det finns inte särskilt mycket studier på crossfit som träningsform och vilka resultat det ger men nu har det publicerats en med ett ganska spännande resultat. Målet med studien var att se hur crossfit på verkade syreupptagningsförmåga(VO2-max) och kroppssammansättning och genomfördes på en grupp med både tjejer och killar med varierad fyisk status som tränade crossfit i 10 veckor. Resultatet av studien visar en signifikant förbättring på V02-max och en minskning av kroppsfet. Crossfit har fått en hel del kritik förr att ha väldigt hög skaderisk och under denna studie var kunde 16% av deltagarna inte genomföra hela tärningsperioden på grund av skada.

Vi har i i vår planering mot Kalmar tänkt att försöka köra 3-5 crossfit-pass i veckan enligt "Crossfit Endurance"-metodologin. Många kör betydligt mer konditionspass och nästan ingen styrka i sin träningsplanering men studien tyder på att det inte är "slöseri med tid" att köra crossfit-pass och lite mindre mil. Vi måste dock vara noggranna med vår teknik och lyssna på våra kroppar & coacher för att inte riskera att vi skadar oss. Vi kör dock inte så mycket av de tekniskt svåra övningar som till exempel ryck.

Som Linda skrev igår så var jag och träffade mina gamla kursare i Stockholm och vi hade ett "cocktail-poker-party". Egentligen var det mer en grabbkväll en ett party. Det är inte så ofta som jag kan vara med när grabbarna samlas och jag kände att jag skulle passa på nu när jag ändå har mina lilla ofrivillga viloperiod och vi hade en ganska lugn lördag. Det var en riktigt trevlig kväll men god mat, goda cocktails och en hel del poker. Jag lämnade grabbarna ganska tidigt men resan hem till Storvreta var lång och seg och klockan var långt efter midnatt innan jag var hemma. Jag var därför lite trött när Karin kom in och började hoppa i sängen kl 06 i morse.

Dagen har gått i ett; Simträning och crossfit för Linda, barngympa och simskola för Iselin, veckohandling på Ica Kvantum för mig och Karin och ett kort besök hos Kim, Kalle, Ruben och Lydia för oss alla efter lunch. Nu sitter vi och slötittar på TV. Iselin vill se på melodifestivalen men jag vet inte om någon av oss orkar vara uppe så länge.
Glada barn efter barntimmen på MCW
Karin sprang runt medan Iselin hade simskola
Karin njuter av en glas som efterrätt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar