lördag 15 december 2012

En ovanligt vanlig lördag

Efter en arbetsvecka med lite för mycket på schemat så hade vi bestämt oss för att ta det lugnt och tillbringa hela dagen tillsammans med tjejerna. Linda hade en tanke om ett skidpass på morgonen men kände redan igår kväll att familjen behövde en morgon i lugn och ro och valde därför att stanna hemma. Detta innebär inte på något sätt sovmorgon när man har en liten Karin.Vi var som vanligt uppe 05 och hade både städat och ätit frukost innan klockan var 7. Men hur som helst så var det skönt att hela familjen var hemma och pysslade på.

Iselin och Karin har börjat leka allt mer med varandra och hade riktigt roligt tillsammans i morse. Bland annat så kör Iselin runt Karin i hennes röda plasttol, vilket Karin tycker är tokroligt. Iselin åker till Norge på måndag så vi firade en liten pre-julafton med henne idag. Hennes pappa har varit med och köpt längdskidsutrustning till henne men eftersom vi åker mer skidor här i Storvreta än vad de gör på Lovund och dessa är lite knepiga att frakta så har vi köpt dem och packat in dem i två paket; ett för skidorna och ett för pjäxorna. För att hitta paketen fick Iselin en hemmagjord skattkarta över lägenheten där hon kunde se rummen och möblerna och på så sätt orientera sig fram till paketen. Något hon klarade med glans och påstod sig tycka att det var för enkelt.
Paketöppning vid matbordet
Efter frukost åkte vi till Gränby ishall för att titta på Uppsalas Almänna konståkningsklubb hade julshow. Mina systrar med respektive möte oss utanför ishallen för att titta på showen med oss. Det var många duktiga skridskoåkare men naturligtvis var Iselin enligt oss bäst när hon gjorde entré som Lucia, med krona och allt, i nybörjargruppen. Även Karin gillade när storasyster klev ut på isen och ropade högt.
Showen började med Lucia
Iselin följer fröken...
...gör en köttbulle
Vink vink
Efter julshowen så åkte vi till Clarion hotell Gillet för att äta brunch allesammans. I ursprungsplanen var det sagt att vi skulle träffas hemma hos oss men efter veckan kaos så kände vi att det vore skönt att bara gå ut och äta och slippa både handla innan och diska efter Det fanns gott om godsaker både för stora och små, och vi hade riktigt trevligt. Personalen plockade fram massa leksaker till barnen och de satt på golvet och lekte precis där vi satt och åt, så vi vuxna fick mer lugn och ro än vanligt. Vi chansade med det här med brunch, något som vi aldrig gjort med barnen tidigare, och det gick riktigt bra. Kanske med tanka på ett det är tredje helgen i advent och det är lugnare än vanligt eller så var det bara ett bra ställe att ha med sig barn till. Vi satt längst inne i ett hörn där vi varken hade människor som gick igenom eller var i vägen för andra med alla leksaker som spreds runt. Mycket trevligt och skönt. Jag och Linda äter till vardags väldigt lite sötsaker och spannmål men tycker att det är ok att lyxa till det med sådant ibland. Detta var ett sådant tillfälle får se om vi får sota för det imorgon... "sockerbakfyllan" och huvudvärken brukar komma som ett brev på posten...
Iselin fick plocka vad hon ville, Pannkakor var ingen chock
"Jippi, en sån väska som jag vill ha"

Innan vi åkte från gillet så fick Iselin lite julklappar av fastrarna, en fin skolväska av Maria, Micke och Sixten och en mikrofon av Sofia och Jonas. Efter brunchen hade vi tänkt att åka till Fyrishov och båda lite men då barnen somnade så fort vi sätt oss i bilen så bestämde vi att ta badningen imorgon istället. Innan vi åkte hem stannade vi till vid Gränby centrum handlade mat och några julklappar.
Iselin sjunger och Karin dansar
Sen vi kom hem har vi bara tagit det lugnt. Iselin rockade loss med sin nya mikrofon och Karin dansade till musiken. Linda har lagat mat och jag har tvättat lite.

Linda har fått tag på råmjölk, så efter middagen blev det kalvdans. Kalvdans är en typ av dessert som var vanligare förr men som fortfarande görs ibland, speciellt ute på landet där råmjölk kan vara lättare att få tag på. Råmjölken är den mjölk som kommer från korna direkt efter kalvning, det är alltså den mjölk de ny förlösta kalvarna skall ha och man kan samman likna det med mjölken våra spädbarn får genom amning de första dygnen. Råmjölken innehåller upp till 8 ggr mer protein, mineraler än vanlig mjölk och innehåller även mer E och A vitamin, riktigt nyttig med andra ord. Den koagulerar av sig självt i ugnen och kalvdansen blir nästan som en creme brule, men är endast gjord på mjölk (Linda kryddade med lite kanel och kardemumma) och innehåller varken socker eller annat. Man äter den avkyld och vi serverade den med lite flytande honung och kanel. Karin har gått runt och druckit råmjölk ur nappflaska idag så nu räknar vi med att hon håller sig frisk hela julhelgen.
Kalvdans med kanel och lite honung

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar