söndag 25 november 2012

Långdistanslöpning och prioriteringar


-"Det gäller att prioritera rätt, jobba kan man göra sen".
Ingemar  om 7-minutersintervaller klockan 09:00 på fredagar.

Desto mer jag tänker på det desto mer rätt har han. Vem har bestämt att jobbet och andra förpliktelser alltid skall komma först? Såklart ska man göra det man själv vill (så länge man fixar hyran, maten och kläderna till barnen). Tänk vad tråkigt att tänka tillbaka på sitt liv när man är gammal och upptäcka att man gjort en massa saker bara för att man ska, men inte för att man vill.

Jag har en vän som ofta säger kloka saker till mig och som ofta knuffar ner mig i skorna. Vännen har sagt att han har tagit som princip att alltid säga ja, utan att först överväga det. Ett ja kan man alltid ändra men man kan missa mycket roligt med ett nej. Alltså... hurra för intervaller klockan 09:00 på fredagar och tacka ja innan du hinner tänka. Det ska i alla fall jag försöka att bli bättre på.

Nästa helg ska jag göra min första Crossfit-tävling. Arrangörerna har utlovat att det är en nybörjartävling och det ska bli riktigt kul. Eftersom det är en lagtävling och personerna i laget gemensamt skall utföra WOD´sen så skall det nog gå bra. Jag är inte lagets starkaste spelare men ska göra mitt bästa och hoppas att vi får en bra dag. WOD´sen ligger ute och jag tror att vi alla kommer att få något att bita i. Igår träffades vi i laget för att gemensamt köra ett pass, detta var innan vi sett vad som kommer upp på tävlingen men det spelar inte så stor roll, vi tränade och hade kul tillsammans.

En av mina största svagheter är att jag alltid vill vara med på allt och inte kan fokusera på en sak i taget detta gör att jag inte blir speciellt bra på något utan istället är medelmåttig på mycket.Inom crossfit har jag framför allt svårt med explosiviteten och "höften". Tidigare när jag styrketränade skulle man alltid ha kontroll och stor del av övningarna skulle gå relativt långsamt, eller det var i alla fall så jag tränade. Detta är något som jag behöver lära om då crossfit till stor del handlar om explosivitet och teknik. Jag är förhållandevis stark men eftersom jag har dålig teknik och explosivitet så tappar jag mycket vikter med detta. De få gånger jag få till tekniken rätt "flyger" vikterna upp av sig själva (liten överdrift kanske ;) ) och jag skulle utan problem säkert kunna lyfta minst 30% mer. Detta är något jag behöver öva på. Gårdagens pass passade mig bra, jag är duktig på att ligga och nöta på hög puls så länge inte vikterna är alltför höga. Passet såg ut så här:

En Chipper från crossfit games 2012
Dagens träning innebar långdistans, tillsammans med Victoria, Mantra Sport och IK-Fyris. Som vanligt var detta trevligt och lagom för en söndag. Både Mantra Sport och IK-Fyris är oerhört ödmjuka och lyhörda och även halv-/heldåliga löpare som jag själv är välkomna att vara med. Söndagspassen är en 7 km runda som man springer valfritt antal varv på när man varvar 7 km väntar man in varandra och det finns det möjlighet att dricka vatten ta av och på kläder etc. Idag blev det tre varv för mig och det tog just över två timmar (2:04).

Enligt CFE så kör man inte långpass lika ofta som inom många "vanliga" träningsprogram. Jag väljer att i alla fall göra det några gånger i månaden, mest för att komma ut och träffa andra likasinnade och lära mig mer om sporten. Alltid får man med sig något nytt. Bäst är det naturligtvis när någon av mina vänner följer med då kan man passa på att umgås och uppdatera varandra på varandras liv, tidsoptimering på ett strålande sätt :) Långpassen handlar inte om att det ska gå fort utan mer om tiden man orkar ligga och gnugga. Dagen "gnugg" var ok men lite tyngre än förra gången. Jag är ganska känslig på vad jag äter och märker direkt när jag äter dålig mat. För mig är det nästan bättre att inte äta någon mat än att äta mat av dålig kvalitet. Nu i helgen när övriga i familjen varit borta är det lättare att slarva och det får konsekvenser på en gång.

Oftast är vi rätt noga med vad vi stoppar i oss och undviker i stort sätt allt socker, spannmål och halvfabrikat. Trollen äter en del korv, blodpudding och ibland även pasta men oftast försöker vi att undvika det även för dem. Jag har i perioder funderat på om man skall ta upp vad de äter på skola och förskola men inte ännu känt att jag har tid och engagemang för att bråka med kommunen om detta. Men det kanske kommer en tid när jag orkar lägga mig i detta också. Det var en period när barnen inte fick halvfabrikat så som korv, blodpudding pasta och ris hemma men då märkte vi på speciellt stortrollet att hon inte åt alls och att det var ett himlans bråk vid varje middag så detta har vi nu fått backa lite i och planen är att långsamt plocka tillbaka det i en mängd som vi (trollen och vi vuxna) kommer överens om. Jag tror på att man måste välja sina kamper och att det ibland kan vara bra att lyssna på dem.

Det lilla trollet hon äter gärna mest kött och grönsaker och pillar bort resten om hon själv får bestämma. Jordnötssmör är hon en hejjare på och om hon själv får bestämma så äter hon nog helst smör med fingrarna från paketet. Stortrollet däremot grät varje middag och tyckte att vi var hemska föräldrar som bara åt fisk. Naturligtvis var det inte riktigt så men från hennes perspektiv var det antagligen så. Nu har vi gjort en deal som innebär att om hon äter middagen som serverar hela veckan utan att bråka så får hon pannkaka på fredagen, det har fungerat hyfsat bra sedan dess. När det gäller mat så försöker vi att tänka på att få i oss mat som innehåller närig och inte bara kalorier. Vi tänker lite som sådan att för att orka träna mycket så behöver man rätt sorts bränsle. En blogg jag gillar när det kommer till mat är denna. Underbart inspirerade och här kan man verkligen se att det inte behöver vara så svårt, enkelt och näringsrikt utan stök.

Annars så har min nya cykel kommit, till en början så var vi rädda att den kanske var för stor. Men med lite expert-assistans har vi nu fixat den så det fungerar och bättre ska den bli. Tack Sören Winge för det!
Paket, nästan som julafton
En ihopfällbar Triathloncykel?
"TaDaaa"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar